Posted by Tonique / joi, 19 iulie 2018 / Niciun comentariu / inalti functionari , motor , ospatarie , pacient , politist , realitatea zilei , romani , Romania , saga , slujba omului , suma de bani , taximetrie
Șpaga noastră cea de toate zilele
Suntem români și datul șpăgii ne ocupă tot timpul. Ca român, nu faci decât să îți storci mintea cum să faci să dai o șpagă să îți meargă mai bine, cât să dai șpagă la doctor să te trateze mai serios și mai repede, cui să dai șpagă și, mai ales cât să dai, ca să îți găsești un loc de muncă mai bun. Și, din păcate, datul șpăgii nu se oprește aici. Acestea ar fi doar niște situații aparent nevinovate. Cred că romanii au datul de șpagă și primul șpăgii în sânge. Șpaga a devenit o chestie genetică, ne naștem cu conceptul de șpagă și îl transmitem tuturor generațiilor ce vin după noi. Am senzația că românul este inventatorul noțiunii de șpagă, de peșcheș. Nu turcii, nu balcanicii, nu, noi românii am inventat șpaga și diferitele moduri în care dăm și primim foloase necuvenite. Și mai am senzația că, indiferent ce venituri am avea, indiferent cât am câștiga, tot vom primi binemeritata șpagă.
Numai că, există anumite situații în care a da sau a primi șpagă este total inacceptabil. De dorit ar fi să renunțăm la obiceiul acesta vicios dar intuiția îmi spune că nu se va întâmpla prea curând, în ciuda tuturor normelor europene, în ciuda faptului că nu este moral. Mi se pare inacceptabil să dai șpagă polițistului care te-a prins băut la volan. Este inacceptabil indiferent de care parte a șpăgii te situezi. Dacă ești organ al legii și ai luat bani pentru a acoperi un șofer băut, nu ar trebui să fii în slujba cetățeanului. Cu atât mai grav este dacă un șofer băut a făcut un accident soldat cu victime și își cumpără nevinovăția în fața lumii și a justiției cu bine-cunoscuta șpagă. Ai făcut accident, ai vătămat sau omorât un om, trebuie să plătești și să răspunzi în fața legii. Ori în România, atâta timp cât ai șpaga potrivită și omul căreia să o dai, ai toate șansele să scapi basma curată, indiferent de gravitatea situației. O a doua situație în care mi se pare inacceptabil să dai șpagă este mersul la medic și prioritizarea în funcție de suma de bani primită. La fel ca în situația polițistului care acoperă un șofer sau un infractor contra sumei potrivite, nici medicul nu ar trebui să fie în slujba omului, atâta timp cât actul medical este condiționat de suma sau de mărimea plicului. Dacă pacientul dorește să îți ofere o sumă de bani sau un cadou mai mult sau mai puțin consistent, ca un semn de apreciere, este cu totul altceva, dar a nu avea ochi pentru un pacient decât dacă se simte să dea șpagă, este absolut intolerabil. Înscrierea copilului la o anumită școală sau grădiniță se mai afla printre situațiile în care nu ar trebui tolerată șpaga. Într-o societate ideală, metoda de predare ar trebui să fie aceeași în toate unitățile de învățământ, școlile să nu fie cotate în funcție de cât de bune sau de rele sunt sau în funcție de zona geografică în care se află. Școala ar trebui să ofere aceleași șanse tuturor, indiferent de etnie, minoritate sau salarizarea părintelui. Vrei școală de top pentru copil, ești liber să îi plătești o școală particulară, altminteri lasă copilul să învețe la orice școală de stat, fără a te duce periodic cu plicul. Altă situație deranjantă în ceea ce privește datul șpăgii? Mituirea unor înalți funcționari, cu scopul de a scăpa basma curată din procese de corupție.
Și conform principiului că peștele de la cap se împute, cred că aici este rădăcina tuturor relelor. Atâta timp cât la nivel înalt șpaga este privită ca un act firesc, restul muritorilor nu poate face altceva decât să se alinieze situației generale. Și uite așa a devenit șpaga motorul care face ca lucrurile să funcționeze în România. Și uite așa ajungi să te miri când un cunoscut nu a dat șpagă să înscrie copilul la grădiniță sau ajungi să îți condamni prietenul fiindcă a fost prost și nu a vrut să își plătească traseul pentru a lua un permis de conducere. Pentru că, în ciuda faptului că condamnăm șpaga, într-un fel sau altul beneficiem de ea fiecare dintre noi. Nu cred că ne vom lecui vreodată de șpăgi, decât poate în situația în care ar fi aspru pedepsită atât luarea cât și darea de mită. Din punctul meu de vedere, șpaga ar trebui oferită numai în cazul acordării unor servicii precum coafat, ospătărie sau taximetrie.
joi, 19 iulie 2018
Labels:
inalti functionari,
motor,
ospatarie,
pacient,
politist,
realitatea zilei,
romani,
Romania,
saga,
slujba omului,
suma de bani,
taximetrie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu