Posted by / marți, 20 februarie 2018 / Niciun comentariu / , , , , , , , , ,

Activități de făcut cu copilul în casă


    Cum spunea acum ceva vreme un ilustru personaj, iarna nu-i ca vara. Și mare dreptate avea. Cred că se gândea la mamele oropsite care nu știu ce să mai inventeze când e vreme proastă, copilul e bolnav și e consemnat la domiciliu sau pur și simplu mama are treabă în casă și nu își permite ora aceea în care să scoată copilul afară. Ideal ar fi să stai să petreci timp de calitate cu copilul numai că ai momente în care vrei să te simți adult, nu să plimbi motociclete prin casă. Așa că, din când în când, e indicat să mai lași copilul și de capul lui pentru a permite neuronilor obosiți de mamă ocupată să doarmă nițeluș. Am alcătuit o listă cu câteva activități care vă vor ține copilul ocupat o perioadă, cu singura mențiune că nici una din aceste activități nu îl va domoli decât pentru o perioadă limitată de timp. Evident că e mult mai simplu să așezi copilul la desene însă lista aceasta este o alternativă a petrecerii timpului în fața televizorului, eventual cu o pungă de bombonele în față. 



   
1. Pictura. Nu dă greș niciodată. De fiecare dată când îi propun e dispus să picteze, numai că există și aici un inconvenient. Se murdărește extrem de tare, în ciuda salopetelor pentru pictat. Dacă îi dă prin cap să se picteze și pe mâini cu scopul de a-și lăsa urmele mânuțelor pe hârtie situația nu se prezintă chiar roz. Cu toate acestea este o activitate care ține copilul ocupat o perioadă destul de lungă cu o condiție: să dețină suficiente culori și pensule. Eu am un set de 12 culori, 12 pensule pe care le folosește pentru a desena cu o singură culoare, pentru a nu amesteca vopseaua. Numai să deschidă 12 borcănele de culoare, să își caute pensule, să se apuce să deseneze îi ia vreme. Ce mai reprezintă un inconvenient aici este curățatul după copil. E posibil să va ia mult timp să spălați copil, masa de lucru, pensule, decât a petrecut copilul desenând. 

2. Eu sunt o pasionată a cărților de colorat pentru adulți, am creioanele mele, pixuri cu gel, fel de fel de carioci. Nu prea am vreme să colorez, singura modalitate prin care mai pot păcăli timpul pentru a colora o mandală este să îi propun copilului să coloreze cu mine, copil care va dori să împrumute din culorile mele. Evident că sunt mult mai atractive ale maică-sii decât creioanele lui cerate. Pentru a avea câteva minute de liniște i le dau, cu condiția să nu deseneze pe cărțile mele. Nici activitatea asta nu îl ține prea mult, eu sunt mai consecventă, aș desena mult și bine. Dacă mai am și o muzică bună pe fundal și o cană de cafea cu lapte și scorțișoară pot spune că sunt mai mult decât mulțumită. 

3. Plastilină. Există și aici un dar. E musai să aibă un colț de lucru de la care să nu se miște altfel veți da peste cocoloașe de plastilină uscată în locuri în care nici nu v-ați gândit. Ca și în cazul tuburilor de vopsea e bine să aveți mai multe culori de plastilină și ceva modele cu care se va juca. Probabil peste vreo 10-15 minute vă va chema să modelați împreună dar orice mamă știe că 10-15 minute sunt o pauză binemeritată în care te poți duce, de exemplu, la wc, fără să ai copilul după tine. 



   
4. În cazul în care aveți băiat, la fetițe nu știu, e posibil să fie mai cumințele prin natura lor, dar dacă e băiat, îi puteți da ceva de meșterit, să facă o căsuță pentru un cățel, un garaj pentru mașini, trebuie să i se pună imaginația la contribuție, să fie creativ, să aibă la îndemână șuruburi, piulițe, șurubelnițe. Dacă șurubelnițele au și baterii iar veți avea câteva minute de liniște. 

5. Baia în cadă. Metoda aceasta nu dă greș niciodată doar că se va răci apa la un moment dat și trebuie supravegheat. De aplicat doar pentru copiii mai măricei, peste 3 ani aș spune. Între timp vă puteți pensa, aplica o mască, pili unghiile, activități ce merg făcute în baie, alături de copil, pentru a putea arunca un ochi la ceea ce se petrece în cadă. 

Rețineți că toate acestea îl țin ocupat minute, nu ore, nu vă imaginați că veți uita că aveți copil și veți dormi, veți citi sau veți visa. Sub nici o formă nu se va întâmpla așa ceva, indiferent ce ar face tot vă va solicita. Și dacă chiar doriți liniște, să fiți lăsată în pace 20-30 minute, poate aveți o zi extrem de proastă, nu vă simiți bine, nu ați dormit toată noaptea, îl puteți pasa liniștite la desene fără a avea mustrări. 30 minute de desene nu au omorât pe nimeni.

Distribuie:
Tags : , , , , , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]