Posted by / marți, 20 septembrie 2016 / 2 Comentarii / , , , , , , , , , , ,

15 minute de mizerie... călătoria pe jos prin București!


        Peste tot pe unde mă uit (internet, reviste, TV, panouri publicitare) văd sfaturi de tot felul, însă un singur sfat am vrut să urmez și anume să merg pe jos minim 30 de minute zilnic. Să te plimbi printr-un cartier din București se pare că nu este cel mai frumos și relaxant lucru… de ce? Pentru că este foarte multă mizerie iar planul de urbanism este făcut cu alte scopuri, nu cu scopul de a crește nivelul de trai al cetățeanului.

    Cunoscând toate acestea am decis totuși să mă plimb în Parcul Alexandru Ioan Cuza și până acolo să mă deplasez la pas. Am observat în ultimii ani că Instituția Primarului sectorului 3 este foarte implicată în problemele urbane ale sectorului și aici corect este să pun ghilimele. Primarul este preocupat să împopoțoneze teritoriul stăpânit prin minciună, fals și un zâmbet tâmp.

    De la stația de metrou Dristor și până în parc este un drum de maxim 15 minute… și acum distracție maxima pentru mine... 15 minute pline de întrebări!

    Zgomotul fiind foarte mare pe principalul bulevard pentru că avem un nou mall în zona (mall construit în parc?!) am decis sa merg pe străduțe dorind să nu călătoresc prin zgomot și noxe. Zis și făcut, mă deplasez prin spatele blocurilor care au ieșire la bulevard. Dar când colo... scap de noxe dau de altele...

    Absolut toate trotuarele dintre blocuri sunt pline de mașini. Nu ai pe unde sa mergi liniștit și să-ți pui gândurile în ordine, trebuie să stai cu toate simțurile în alertă și să ai grija să nu te tamponezi cu o mașină, bicicletă sau persoană. Mă tot gândesc dacă ai de mers cu un cărucior sau dacă ești o persoana în vârsta fără reflexe, cum te poți feri de mașinile care circulă pe stradă din ambele sensuri deoarece tu mergi pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate de mașini? Ce reguli de circulație se aplică? Oare persoanele care vor să depășească o alta persoană, mașină sau un grup trebuie să semnalizeze ca bicicliștii iar dacă vrei să înaintezi trebuie să imiți un claxon? Pe lângă absolut toate ghenele de la blocuri miroase oribil și este zeama peste tot. Legat de curățenie, primarul a anunțat că ridicarea gunoiului este gratis pentru asociațiile de proprietari... iar mirosul să fie bonus?

    Asociațiile de proprietari nu se implică în a ridica probleme și a solicita rezolvarea lor? Asociațiile de proprietari sunt singurele care pot încerca să schimbe ceva și totuși nu fac nimic sau poate au încercat dar primarul plagiator a zâmbit și a zis că soluționează în următorul mandat. Habar nu am, dar situația riscă să miroasă și mai rău. Cei care au încercat să facă ceva pentru curățenie și ocuparea trotuarelor în proporție de 100% ar putea amplasa un banner prin care să arate ca sunt nemulțumiți iar primăria nu face nimic...
    Apoi, multe blocuri reabilitate termic (că doar așa s-au câștigat alegerile) cu o mizerie de nedescris în jur... hârtii, pungi, sticle, schele, pachete și moloz... nici măcar un șantier nu are plăcuța de însoțire pe care să apară date despre cine reabilitează și cât durează lucrarea... în concluzie nimeni nu este sancționat pentru nerespectarea regulilor de șantier.
    Parcuri pentru copii cu garduri de 2 metri și pavaj de smoala colorata... groaznic, oare cum stau mamele cu copiii în astfel de spații și nu se revoltă?
       Parcuri pentru câini cu pietriș și aici tot miros de-ți taie respirația, lipite de parcurile pentru copii. Stăpânii de câini nu se simt răspunzători pentru sănătatea patrupedului?
        Coșurile pentru gunoi sunt aproape inexistente iar cele care sunt, sunt rupte sau sparte. Sigur există un plan pentru înlocuirea lor cu altele mai scumpe și mai împopoțonate. Totuși de ce nu sunt îngrijite de firma care este responsabila cu golirea și spălarea lor?
        O parte din copaci au fost cheliți de toată coroana și mulți dintre ei arată ca niște țepușe uscate sub pretextul că au fost cosmetizați. Oare așa se cosmetizează copacii peste tot în lume?
        Și ca toate să fie așa cum trebuie, au apărut de nicăieri niște muncitori angajați de primărie care au început cu niște suflante să ridice tot praful sub pretextul că se ocupă de curățenie... incredibil, ne-am modernizat. Oare plămânii noștri mai pot suporta tot praful inhalat?

        Tot ceea ce am relatat am observat în mai puțin de 15 minute iar gândul meu cu mersul pe jos a rămas în urmă. Am decis să mă întorc acasă lăsând în urmă un nor de praf și dorința de a mă plimba în parc cu altă ocazie.

Am constatat că:

        Toată lumea are de suferit și totuși nimeni nu se revoltă!

        Pietonii nu au pe unde merge și totuși nu îi vad nemulțumiți!

        Persoanele cu handicap nu au cum să se deplaseze în afara locuinței fără însoțitor!

        Copii stau în cuști unde copacii sunt îngropați în ciment!

        Părinții riscă viața copiilor și pe a lor în orice plimbare între doua puncte!

        Bătrânii se pot accidenta!

        Animalele de companie, cât și stăpânii lor, se pot îmblonăvi în spațiile insalubre destinate!


        Nu știu ce să zic dar pare că în acest sector fiecare trebuie să stea la locul lui (în cușca destinată) și să se mulțumească cu nimic. Nu cunosc eu legislație în domeniu, nu știu cine trebuie să facă și ce... dar știu că reprezentanții primăriei sunt aleși dintre noi și ei trebuie să organizeze și să igienizeze spațiile comune și să nu aplice vorba: „Afara este vopsit gardul iar înăuntru este leopardul”!!!
Distribuie:
Tags : , , , , , , , , , , ,

2 comentarii:

  1. Lipseste spiritul civic....:(

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand oamenii sunt de vina. Tot romanu' vrea sa traiasca in stil American cu 2 masini pe peluza din fata casei. Doar ca la el casa este un apartament intr-un bloc cu inca 50 - 100 de astfel de apartamente pe o suprafata de 500mp si peluza este trotuarul public.
    Pur si simplu nimeni nu intelege ca NU E LOC. Comoditatea a unora de a se deplasa oriunde cu automobilul personal se traduce in disconfort si stare proasta de sanatate pentru toti. Cu carutul cu copil este un cosmar sa umbli ...

    Parerea mea este ca schimbarea trebuie sa vina de la noi. Asa cum tu te-ai decis sa mergi pe jos, poti sa influentezi si pe prietenii din cercul tau si tot asa, exponential. Se va aduna o masa critica care va avea o voce puternica! Dar cum la noi totul se rezuma la confortul personal imediat, fara sa ne gandim vreodata in perspectiva si fara sa ne pese de cei din jur, ne vom zbate in mizerie mult si bine.

    RăspundețiȘtergere

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]