Posted by / marți, 27 septembrie 2016 / Niciun comentariu / , , ,

După cutremur


    Update 28 Decembrie 2016: Conform INFP - "28/12/2016 01:20:55 cutremur in judetul Vrancea, localizat manual. Coordonate: lat 45.7094; lon 26.6032.Magnitudine: 5.3, adancime: 98.9km"

    După cutremurul de vineri spre sâmbătă (24 septembrie 2016, 02:11:20, magnitudine 5.3), mi-am adus aminte de Japonia, tsunami-ul de acum 5-6 ani, nici nu mai știu... Ce tragedie! V-ați gândit ce poate fi în mintea omului cu casa dărâmată, poate jumate în noroi, poate cu apropiații dispăruți și fără posibilitatea de a căuta, ridica, verifica, cere ajutorul … Noi ne enervam la o “minune” de groapă în asfalt, d-apoi la un tsunami de 10 metri ce lasă un nămol de 2 și un amalgam de “civilizație” făcută țăndări pe un pământ ce altădată era locuit. Nu prea reușesc sa îmi închipui un cutremur pe la noi, deși, filmulețe și poze din '77 am tot văzut. A fi într-o situație de viață și de moarte nu este ușor de gestionat. Probabil de aceea s-a tot spus de conduita impecabilă a “micilor” (de statură) japonezi și totuși excepționalilor cetățeni, obișnuiți cu cutremurele, dar nici ei pregătiți pentru un asemenea dezastru. Și dacă mai pui la socoteală și ideea de supraviețuire a rasei, poate ar fi cazul să gândim că perpetuarea speciei noastre devine și o consecință a modului în care supraviețuim dezastrelor. V-ați gândit vreodată că putem dispărea… ați văzut filmul 2012 sau transmisia “directă” din Japonia? Căci altfel, și aici am preluat o zicală de la televizor care mi-a plăcut teribil, “Peste milioane de ani, populația de furnici a Terrei va studia dispariția unor ființe gigantice, oamenii, cu mulți ani în urmă, ca urmare a unor cataclisme naturale sau atomice…”.

    Și evident, că unul dintre noi va fi descoperit înghețat pe la vreun pol … :D

Pentru cei care nu știu sau nu-și aduc aminte, cutremurul din 1977 a fost unul de magnitudine 7.2 grade pe scara Richter și a durat 55-56 de secunde. Au murit peste 1500 de oameni, au fost raniți peste 11 mii de oameni și au fost distruse aproximativ 35 de mii de locuințe.
Acest cutremur s-a resimțit puternic și în Bulgaria, unde, în orașul Svișnov au murit peste 100 de oameni pentru că 3 blocuri s-au dărâmat.

În 1986 a avut loc un cutremur de 7,1 grade pe scara Richter. Din fericire, acest cutremur nu a avut consecințe devastatoare similare cu cel din 1977. Chiar și așa, au fost pagube materiale consistente, atât în Romania cât și în 8 țări vecine. Spre exemplu, la Chișinău s-au prăbușit patru blocuri de locuințe și au murit circa 100 de oameni.

În 1901 a vut loc un cutremur în Marea Neagra de intensitate 7,2 pe scara Richter. Acest cutremur a generat un tsunami, un val seismic de 4 metrii care a lovit tărmul României și al Bulgariei. "În Mangalia pot să apară valuri tsunami, în urma unor cutremure în zonă. Există o falie seismică în Marea Neagră care trece undeva la sud de Mangalia. La 31 martie 1901, aici a fost un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter care a produs valuri tsunami de patru metri înălțime", declara seismologul Gheorghe Mărmureanu, cu ocazia inaugurării observatorului seismic din Eforie Nord, în 2008.



Distribuie:
Tags : , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]