Posted by / marți, 14 noiembrie 2017 / 4 Comentarii / , , , , , , , , , , ,

Joaca de-a Dumnezeu sau cine suntem noi să judecam


    În mod surpinzător săptămâna trecută am văzut un film. Spun în mod surprinzător fiindcă momente de genul acestuia sunt extrem de rare, adorm, ori odată cu copilul ori, de cele mai mule ori, chiar înaintea lui, copleșită de căldura cu care mi se bagă în suflet. Și caut ca atunci când văd un film să fie măcar unul bun care să nu mă dezamăgească. De data aceasta a fost The Shack, Cabana, avându-l ca protagonist pe Sam Worthington, îl știți cu siguranță din Avatar. Pe scurt, personajul principal, are parte de o dramă cumplită în viață, mezina familiei este răpită și ucisă. Din momentul acela, șubreda relație pe care o avea cu Dumnezeu, slăbește până la a deveni inexistentă. De înțeles, ar spune unii, condamnabil, ar spune alții, căci tocmai în momente ca acestea e bine să îl ai pe Dumnezeu alături și în suflet. Mack, eroul nostru, e supărat pe viață, pe societate și, cel mai important, e supărat pe Dumnezeu. Și, într-o zi, primește un bilețel misterios prin care este rugat să se întâlnească chiar cu Dumnezeu. Hai să nu o luăm chiar ad litteram și să ne întrebăm de câte ori am fost puși și noi în situația de a ne întâlni cu Dumnezeu. Poate părea bizar însă o facem mult mai des decât ne dăm noi înșine seama. În ciuda scepticismului său se duce totuși la nemaipomenita întâlnire unde are parte de niște experiențe ce îl determină să facă pace atât cu el însuși cât și cu divinitatea.



    Procesul nu e ușor, încercările sunt grele, el învață să ierte și să nu mai judece, rolul acesta nerevenindu-i lui. E de prisos să spun că am plâns mai bine de jumătate din film, poate fiind și eu ceva mai ușor impresionabilă. Filmul acesta m-a pus pe gânduri în sensul că noi, simpli indivizi nu avem nici o putere de a judeca. Nu avem căderea de a judeca nici oameni, nici situații, nu avem căderea de a judeca nimic pe lumea acesta, căci nimic nu e ceea ce pare. Noi vrem să fim judecătorii lumii ăsteia și avem un sistem propriu de valori care ne spune ce e bine și ce e rău. Numai că este practic imposibil să dai dovadă de obiectivitate, neavând toate datele problemei. Judecăm un om pentru că este alcoolic, bătăuș sau rău neștiind de fapt că, poate, la baza alcoolismului este moartea unui copil, o boală, probleme financiare. Judecăm un om pentru că este violent neștiind că poate atunci când era copil a fost bătut extrem de tare de către părinții săi și nu i s-a oferit nici o dovadă de iubire. Unii vor spune că nu e chiar așa, că e doar responsabilitatea individului în cauză și e dovadă de slăbiciune să nu îți ții în frâu anumite porniri. Numai că eu nu cred că e chiar așa. Cred că sunt niște lucruri mai presus de noi, lucruri ce ne guvernează viețile, fie că sunt moșteniri genetice, chimie sau dispunerea neuronilor în creier. Și mai cred că e extrem de important să ne vedem de viețile noastre fără a condamna, judeca sau emite păreri. Repet, nu e treaba noastră să fim arbitrul acestei lumi, nu e treaba mea să spun că ăla de lângă mine e prost sau nu. Știu că și eu cad în acest păcat de foarte multe ori, poate nu cu rea voință, poate pur și simplu ca bârfă, la nivel conversațional.



    Însă ar trebui să nu mai fac asta pentru că nu e treaba mea să decid dacă ăla e prost sau ce stă la baza prostiei sale. Poate părinții săi nu au putut să îl educe mai bine, fiind ocupați să îi asigure pâinea cea de toate zilele. Și treaba e că vom fi și noi judecați în aceeași măsură în care am judecat pentru că intervine aici dreptatea aceea divină ce se manifestă sub forme atât de variate. Hai să ne vedem de farfuria noastră și să nu mai tragem cu ochiul la altul, acuzându-l de fel și fel de lucruri, mai ales că, de cele mai multe ori, judecăm tocmai oameni care nu ne influențează cu nimic viața. Judecăm la o primă vedere dacă oamenii sunt grași, dacă au păr sau nu, dacă își rod unghiile, judecăm situația financiară și alegerile sentimentale ale semenilor noștri fără a ști nici măcar o sutime din ceea ce se întâmplă în sufletul oamenilor. Nu suntem Dumnezei, suntem toți oameni și nici un om nu ar trebui supus judecății de către alt om care are o putere atât de mică în fața divinității.

Distribuie:
Tags : , , , , , , , , , , ,

4 comentarii:

  1. Doamne ajura! Doamne,
    dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba,
    curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb,
    şi înţelepciunea de a şti să le deosebesc.
    valerian.liviu@yahoo.com
    valerian.liviu23@gmail.com
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Isus vrea ca noi toți să fim un popor de profeți și de judecători .
    Dar , dacă nu a scris încă nimeni cartea ,,Cei șapte ani de acasă" atât de bine încât să se poată asigura fericirea , prosperitatea , pacea și iubirea de aproapele .
    Eu sunt profet de-al lui Isus și știu ce vorbesc , multe profeții pe care le-am primit de la Isus s-au împlinit , adică au murit sute de mii chiar milioane de oameni din cauză că nu a ascultat nimeni de mine .
    O singură dată când a ascultat cineva de mine a fost la armată , un locotenent , acea unitate militară 02526 a luat locul doi pe țară la muncă , în anul 1986 .
    Dar urmează ceva mult mai grav , vor muri miliarde de oameni , așa scrie în Biblie , ,,înainte de revenirea lui Isus în anul 2333 va muri negreșit 1/3 din lumea aceasta din cauza unui ,,bulgăre de foc care va cădea din cer" , de fapt vor fi doi ,,bulgări de foc" dar tot eu știu când și cum să apărăm planeta noastră împotriva meteoriților ucigași . Jugul acesta va fi ușor și ciudat dar ne va și îmbogății însutit și înmiit .
    Așa că vă întreb , deschisă este calea pentru mesagerul Domnului ??
    Telefonul meu este 0725/422-927 .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iosif, în nici o versiune a Bibliei nu este dat, în clar, vreun an anume în care se va împlini vreo profeție, deci nici 2333. Aceasta este o interpretare a ta sau a altcuiva. Mare grijă când spui: "așa scrie în Biblie". Tu, ca profet, ar fi trebuit să știi asta, atunci când spui: "Așa grăiește Domnul!". Vai de cel ce ia numele Domnului în deșert...

      Ștergere
  3. Ai spus ca avem fiecare un sistem propriu de valori . Asa este , dar cine are intelepciunea ca acest sistem sa si-l faca identic cu sistemul de valori prezentat de Evanghelie (virtuti), acela stie exact ce e bine si ce nu si ce anume trebuie sa faca . A lua la cunostinta despre virtuti este egal cu zero , dar a avea acele virtuti in felul tau de a fi inseamna mult , inseamna a trece cu mare usurinta peste orice incercare , inseamna a lua decizii corecte si multe altele - In Noul Testament gasiti si celelalte lucruri de care un om are nevoie . Am scris pentru cei care cred in Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]