Posted by / miercuri, 12 aprilie 2017 / Niciun comentariu / , ,

Curățenie eficientă și ieftină - uși, pereți, podele

    Dacă tot suntem la capitolul curățenie mă gândeam să continuăm cu una  în profunzime, mai ales că Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi. 
 Așadar să continuăm cu, curățarea ușilor și a pereților. 
 Soluția potrivită întreținerii fiecărei uși depinde de culoarea vopselei cu care a fost dată. În ziua de azi ușile sunt confecționate din PVC care și ele la rândul lor trebuie îngrijite pentru a-și păstra culoarea și strălucirea. Pentru cei ce nu știau, ușile din lemn masiv trebuie tratate precum mobila. Pentru cei care au tapet pe perete trebuie știut că acesta se aspiră regulat, iar la nevoie se șterge cu un burete uscat. Pentru tapetul  din material textil, trebuie să se ceară instrucțiunile de curățare, din locul de unde s-a achiziționat tapetul. 
 Evident, ne putem confrunta cu cazuri dificile, gen murdăria care se încăpățânează să fie ștearsă. În aceste cazuri trebuie să folosim o soluție pe bază de apa cu săpun de potasiu. Crustele de murdărie se înmoaie mai întâi cu puțin săpun. Anumite pete de pe tapetele din fibre pot fi îndepărtate folosind pur și simplu o gumă de șters sau pudră de talc. 

 Soluție pentru curățat uși 

 Extrem de eficientă, acestă soluție poate fi folosită cu succes, în afară de curățarea ușilor, și la spălarea chiuvetelor, a gresiei și a faianței. 

 2 linguri de sodă 
 250 g cretă flotată 
 2 linguri fulgi de săpun 
 Puțină apă 

 Fărâmițăm soda, o amestecăm cu creta flotată și cu fulgii de săpun apoi adăugăm puțină apă. Când compoziția a devenit fluidă și toate componentele s-au integrat perfect putem spăla ușile cu această soluție, apoi ștergem cu o cârpă umedă și lăsăm să se usuce. Dacă se dorește, se poate freca cu ulei de in.  
 Ușile de la intrare lăcuite în alb trebuie tratate cu ceară de parchet pentru ca umezeala de afară să nu le deterioreze.  

 Tapet murdar 

 750 ml apă călduță
 500 g tărâțe
 2 g silicat de sodiu
 1 linguriță ulei de terebentină 

 Amestecăm toate ingredientele până se obține o pastă omogenă cu care curățăm tapetul. Nu uitați să încercați într-un colț ascuns dacă tapetul suportă acest tratament. 

 Pentru pereți lavabili 

 Această soluție concentrată de apă cu săpun îndepărtează garantat toate petele de pe pereți.

 2 linguri soluție de amoniac 
 2 linguri de oțet 
 2 linguri de bicarbonat 
 4 l apă caldă

 Amestecăm ingredientele, apoi ștergem peretele. Dacă este nevoie se tamponează cu un burete uscat.

 Podele curate și îngrijite 


Tocmai că sunt foarte solicitate și toată ziua le călcăm în picioare, podelele au nevoie de o îngrijire regulată. Pentru a folosi tratamentul potrivit trebuie să știm mai întâi din ce materiale sunt fabricate.
 Gama acestor materiale este evident mai mare decât pe vremea bunicii, însă multe dintre metodele mai vechi de curățare și îngrijire nu și-au pierdut nici astăzi valabilitatea. 
 Pe vremuri podelele erau confecționate din scânduri mari de lemn ori din parchet clasic fabricat manual, care astăzi a fost înlocuit cu parchetul fabricat industrial.

 Îngrijirea potrivită fiecărui tip de podea 

 Pentru ca podeaua să-și păstreze frumusețea și durabilitatea, trebuie ștearsă în mod frecvent de praf deoarece nisipul și praful o poate zgâria. 
 Podelele din piatră, marmură sau granit sunt cel mai ușor de întreținut: se mătură, apoi o ștergem cu o cârpă umedă. Zonele mai murdare le putem freca ceva mai insistent ori  putem lăsa câteva minute apă pentru a înmuia murdăria apoi ștergem cu o cârpă uscată. 

 Cură de întreținere pentru podelele din piatră 

 Iată o soluție care necesită ceva timp pentru preparare, însă este foarte eficientă. 

 300 g cenușă din lemn de culoare deschisă strecurată 
 1 săculeț din material textil 
 10 l apă 

 Turnăm cenușa în săculeț, legăm bine la capăt apoi așezăm săculețul într-un recipient mare. Fierbem apa și turnăm peste săculeț. Lăsăm câteva ore, apoi scoatem săculețul. Apa obținută o folosim pentru a spăla podeaua. Săculețul mai poate fi întrebuințat o dată. 

 Îngrijirea podelei din marmură 

 Murdăria de la intrare se poate îndepărta cu săpun moale de potasiu și cu apă. Pentru împrospătare putem folosi următoarea pastă de curățat. 

 3 linguri praf de curățat (non-abraziv) 
 Zeamă de lămâie 

 Cantitatea de mai sus ajunge pentru pentru circa 1  m . Se adaugă peste praf sucul de lămâie atât cât să se obțină o pastă, apoi se aplică pe podea și se spală cu apă curată.

Soluție de ceruit preparată în casă 

 Această soluție este foarte eficientă și se prepară extrem de ușor.

 4 lingurițe soluție de lustruit mobilă 
 6 linguri oțet 
 10 l apă 

 Amestecăm apoi ceruim podeaua.
  
Spor!

Distribuie:
Tags : , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]