Posted by / luni, 10 aprilie 2017 / Niciun comentariu / , , ,

Întreținerea ferestrelor-rețete rudimentare dar eficiente

    Multe gospodine recunosc că nimic nu le displace mai mult decât să spele geamurile, pentru că de obicei rămân dungi. Și dacă stai bine să te gândești, nimic nu e mai inestetic decât un geam cu o peliculă de mizerie pe el. În cazul ferestrelor, toată lumea știe că se impune o anumită desfășurare a lucrului : întâi se șterge totul de pe pervaz cu o cârpă uscată și se acoperă mobilierul sensibil (dacă există) și podelele cu ceva. Se începe cu ștergerea ramei, apoi se șterge sticla și se încheie cu pervazul. 
     Iată câteva rețele mai rudimentare dar eficiente. 

     Geamuri, rame, pervazuri – toate sclipitoare 

     La fel ca în baie și bucătărie, oțetul este cel mai important ingredient. Oțetul este o soluție naturală care are proprietatea de a lega grăsimile. Pentru gospodărie se poate folosi oțetul din vin. Esențele de oțet se pot folosi după ce au fost puțin diluate. 

    Curățarea ramelor ferestrei 

     Ramele din lemn lăcuit sau glazurat, precum și cele din material plastic, se pot șterge cu o cârpă umedă. Dacă ramele sunt vopsite se poate folosi apa cu salmiac, dar nu frecam tare. 

 ½ apa călduță 
 2 linguri soluție de amoniac 

    Se amestecă apa cu soluția de amoniac într-o găletușă. Se șterge rama cu această apă, apoi se clătește cu apă curată. Se lasă să se usuce bine. De o asemenea curățare nu este nevoie decât de două ori pe an. 

 Geamuri clare 

 Pentru o curățare obișnuită nu este nevoie de mai mult, decât următoarea soluție. Dacă însă geamurile sunt foarte murdare folosiți oțetul nediluat sau frecați înainte sticla cu o jumătate de ceapă 

 1 l apă 
 ¼ l oțet 

 Se toarnă apa într-o găleata, se adaugă oțetul și se șterge sticla cu un burete sau cu o lavetă. Se freacă apoi cu un șervețel de bucătărie uscat. 

 Curățare rapidă : din sticlă cu pulverizator 

 În cazul în care trebuie să spălați repede un geam, puteți pregăti din timp următoarea soluție :

 1 l apa 
 1 strop de degresant 
 1 strop de spirt 

 Se toarnă apa într-o sticlă cu pulverizator, se adaugă detergentul și spirtul. Se pulverizează pe geam și se șterge, apoi lustruim geamul. 

 Transparență perfectă 

 Pentru o transparență perfectă am găsit un leac foarte vechi și surprinzător pentru geamurile murdare și anume urzicile. Atenție…nu uitați să purtați mănuși. 

 1 legătură de urzici proaspete 
 1 l apă 
 1 strop de oțet 

 Se toarnă apa și oțetul într-un vas. Se moaie frunzele de urzici, se fac ghem în mână și se șterg geamurile cu ele. 
 Toată lumea știe că urzica te urzică, unii știu că este recomandată împotriva durerilor lombare, dar cei mai puțini știu că este bună și pentru spălat geamurile. 

 Împotrivă geamurilor ințețoșate 

 Iarnă geamurile nu mai îngheață atât de repede dacă sunt tratate cu următoarea soluție specială din caietul bunicii 

 1 ½ l apă 
 1 lingură săpun moale de potasiu 
 ½ lingură glicerină 

 Se amestecă apa cu săpunul și glicerina apoi se aplică soluția rezultată pe geamuri. Surplusul se poate șterge cu buretele. Ca alternativă se pot amesteca și ½ spirt diluat (60%) cu 45 g de glicerină, apoi se șterg geamurile cu această soluție. 
 Este aproape inevitabil ca ghivecele să lase urme și pete de apa pe pervazurile ferestrelor. Însă cu o perie și niște praf de piatră problema se rezolvă imediat. 

 Întreținerea pervazurilor din piatră 

 În cazul în care vi s-au format pete și mici zgârieturi pe pervazurile de piatră, le puteți îndepărta cu praf de piatră- se găsește la florăriile bine aprovizionate sau la tocilărie. 

 Praf de piatră 
 Puțină apa 

 Cantitatea ingredientelor depinde de suprafața pervazului. Se prepară o pastă din cele două ingrediente și se freacă zonele pătate și zgâriate. 

 Util : metode care ușurează spălatul geamurilor 

  •  Geamurile se spăla ușor dacă adăugați în apa de spălat niște sare. Se poate adaugă și spirt, însă vara acesta atrage musculițele. 
  •  Metoda cartofului : se toarnă apă clocotită peste coji de cartofi curate, apoi se spăla geamurile cu soluția obținută. 
  • Petele de grăsime de pe geamuri dispar cu terebentină. 
  • E bine ca razele de soare să nu bată direct pe geamuri când le spălați, ca să nu se formeze dungi inestetice. 
  • Sticlă se poate curată și prin frecare cu hârtie de ziar umedă. 
  • Spălatul geamurilor devine mai ușor dacă aveți un ștergător de geamuri cu lamă de cauciuc de calitate. 
  • Extrem de eficientă este și metodă curățării geamului cu o bucată de piele întoarsă înmuiată în apă cu oțet. Apoi se poate lustrui cu o cârpă, cel mai eficient ar fi un prosop de bumbac mai vechi.
  • Bucata de piele întoarsă cu care s-a spălat geamul trebuie clătită imediat după întrebuințare cu apa cu sare. Pentru a o păstra moale, trebuie înmuiată apoi în soluție apoasă de amoniac. 
  • Petele de vopsea se pot răzui cu lama. Petele de calcar se înmoaie cu oțel, apoi se clătesc cu apă. Petele de vopsea de ulei se acoperă cu săpun moale de potasiu, se lasă să acționeze câteva ore, apoi se șterg. 

 Calea cea mai bună către rame de ferestre și pervazuri impecabile : 

  • Ramele nelăcuite se freacă mai des cu ulei de in. 
  • Ramele vopsite se pot cerui cu ceară de parchet, după o curățare impecabilă cu apă cu oțet.
  • Pentru lustruirea pervazurilor din marmură se poate folosi o cremă de pantofi incoloră sau o pastă din amidon cu apa. 

 Acestea fiind spuse…spor ! 
  
  
Distribuie:
Tags : , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]