Posted by / duminică, 30 aprilie 2017 / Niciun comentariu / , , , , , , , , , , , , , ,

Vama Veche...lume multă!

    Merg în Vama Veche de mulți ani. Nu pot spune însă că îmi place acolo în mod deosebit, dar de fiecare data când am fost, nopțile au fost reușite, iar dacă am prins și un răsărit chiar a meritat.

    Poate să spună oricine orice despre Vama Veche dar ea este la fel în fiecare an. Cu toate că de-a lungul timpului au apărut baruri noi, pensiuni și hoteluri noi, mașini multe și supermarketuri, afaceri prospere, legale sau ilegale, oamenii care vin acolo sunt la fel de pestriți și caută același lucru. Oamenii vor libertate, nu vor legi și interdicții. Se știe că în Vama totul este permis dar nu pot să nu observ câtă lume consumă alcool în exces și câți dintre cei care sunt acolo beți, sunt minori. În Vama sunt copii de 15, 16 ani poate chiar mai mici care beau de sting și care din punctul meu de vedere nu au discernământ. Nimeni nu-i întreabă nimic, comercianții urmăresc doar profitul, politia nu intervine când îi vede lungiți pe caldarâm pentru că nu vor scandal iar hotelierii îi cazează fără a cere explicații pentru că banii nu se plătesc cu buletinul. Înțeleg pe deplin libertatea de acolo, dar nu înțeleg lipsa de implicare a celor care trebuie să se asigure ca legile sunt respectate și nu înțeleg libertatea pe care le-o dau părintii propriilor copii. Nu înțeleg cum, ca părinte, poți să-ți lași copilul minor să meargă singur sau cu prietenii de aceeași vârstă într-un astfel de loc. Dacă ai avut încredere și l-ai lăsat singur cum poți sa-l trimiți cu bani puțini ca să fie nevoit acolo să ceară pe stradă sau să ajungă să golească paharele aruncate prin coșurile de gunoi, pentru că eu chiar nu cred că fac asta doar din teribilism, nu pot efectiv să înțeleg cum se ajunge la așa ceva. Știu ca sunt câteva legi care trebuie respectate și exisă persoane angajate să se ocupe de respectarea legilor. Vama Veche nu este un alt stat și nici nu este un teritoriu fără legi dar este în acest moment ca un sat fără câini. Stăteam în noaptea asta și discutam cu niște prieteni despre șezlongurile care erau așezate unul peste altul pe plajă și mă uitam cum făceau o grămadă de oameni pipi pe ele fără ca cineva să intervină. Oare cei care fac acolo pipi mâine vor închiria un astfel de șezlong? Eu una sper că nu. Pe de altă parte barurile au niște spații pentru ați face necesitățile fiziologice extrem de împuțite iar toaletele publice sunt cumplit de insalubre... chiar dacă sunt contra cost și cineva trebuie să asigure curățenia. Cu siguranță riști să iei ceva bacterii de acolo. Libertatea este foarte prost înțelesă și în final am impresia că este important doar profitul. În noaptea asta a fost extrem de aglomerat, cred că niciodată nu am mai văzut de 1 Mai atâta lume, erau locuri unde nu aveai loc să te miști; dar există reversul... coșurile de gunoi erau pline și pe lângă ele erau stive de PET-uri, plaja s-a transformat în multe locuri într-o toaletă publică iar poliția se amuza pe la colțuri. Prea puțini oameni se implică în bunul mers al lucrurilor și mult prea puțini încearcă timid să explice efectele dăunătoare sau capcanele alcoolului.

    În concluzie Vama Veche este promovată mult prea mult, ajungând un loc super aglomerat și insalubru, cu mult prea puține servicii publice, cu mărfuri care au o proveniență dubioasă și cu o poliție care preferă să stea în umbră. La final de sezon localnicii vor răsufla ușurați, comercianții vor număra profitul, polițiștii se vor lauda cu ce au observat anul acesta iar turiștii vor povesti despre raiul lor.
    Poate anul viitor cineva se va asigura că serviciile publice respectă normele de igienă, comercianții nu vor mai vinde alcool și țigări minorilor, hotelierii nu vor caza turiștii minori fără un adult însoțitor, mașinile vor avea parcări organizate iar vânzătorii ambulanți vor funcționa cu autorizații.

Distribuie:
Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]