Posted by Andreea / luni, 9 ianuarie 2017 / Niciun comentariu / apa , coada soricelului , coaja portocala , echinaceea , flori de soc , flori de tei , gripa , infuzie raceala , macese , medicina , miere , natura , raceala , roinita , sanatate , virus , vitamina c , zeama lamaie
Remedii naturiste împotriva răcelilor
Puține persoane trec prin iarnă fără să răcească. Chiar dacă suntem contaminați, asta nu înseamnă că suntem complet lipsiți de apărare în fața virusurilor de iarnă deoarece natura ne oferă o serie de mijloace eficiente de apărare. Atunci când simțim că ne „ne ia răceala“, așa cum spunea bunica mea, atunci e momentul să apelăm la farmacia naturii, însă cel mai important este să stimulăm capacitatea de apărare a organismului înainte ca intrușii să își facă apariția în corpul nostru. Din fericire, natura ne oferă o mulțime de plante medicinale capabile să combată cu blândețe simptomele răcelii. Am citit undeva și cred şi eu că pentru organismul slăbit, arsenalul chimic din farmacii la care oamenii obișnuiesc să apeleze, reprezintă o solicitare în plus, în timp ce remediile naturiste sporesc, în timp, rezistentă organismului iar procesul de vindecare se produce într-un ritm lent.
Când virusul pătrunde în organismul nostru, acesta produce anticorpi speciali împotriva lui. După cum se știe majoritatea virusurilor își modifică adesea structura de suprafață, iar substanțele proprii de apărare ale organismului nu ne pot proteja permanent. Deci, la fiecare nouă infecție trebuie produși noi anticorpi.
Din ce m-am documentat există numeroși factori care subminează puterea de apărare, și anume: stresul, lipsă de mișcare, alimentația necorespunzătoare, alcoolul, nicotina și mulți alți factori prezenți la orice pas. Când organismul și sistemul imunitar sunt slăbite riscul de infecții crește. Pentru a preveni răcelile neplăcute se recomandă întărirea sistemului imunitar.
După cum se știe, toată lumea folosește echinaceea pentru a stimula și întări forță de apărare. Indienii din America de Nord folosesc dintotdeauna echinaceea pentru a vindecă rănile, care le administrează sub formă de picături, protejează organismul de infecții și stimulează forță de apărare.
Pentru cei care nu știau, același efect se poate obține cu o infuzie de cânepa-codrului, iar pe lângă remediile pe care le oferă echinaceea, această ajută la scăderea febrei , iar atunci când se amestecă cu flori de mușețel și frunze de roiniță, previne răcelile.
Amestec de ceai imunostimulator care pe lângă faptul că e aromat și gustos este un foarte bun întăritor, are o acțiune expectorantă și antispastică datorită aportului ridicat de vitamină C:
25 g măceșe
25 g flori de tei
15 g coajă de portocală
15 g flori de soc
Toate ingredientele se amestecă, se pune 250 ml apă la fiert apoi se infuzează timp de 10 minute din amestecul obținut doar o lingură cu vârf. Se strecoară, se îndulcește iar restul de amestec obținut se poate folosi mai târziu. Se consumă de 2-3 ori pe zi cât mai fierbinte.
Un remediu eficient în cazul în care te-a prins răceala este ceaiul de măceșe:
1-2 lingurițe de măceșe
250 ml apă
1 linguriță miere
1 linguriță zeamă de lămâie
Se toarnă apa peste fructe, se dă în clocot, apoi se lasă 10 minute la infuzat. Se adaugă zeamă de lămâie și mierea iar ceaiul este gata și numai bun de băut.
Vitamină C este un element indispensabil pentru sporirea capacității noastre de apărare și unde o putem găsi dacă nu în lămâie. Așadar, avem nevoie de:
1 lămâie
250 ml apă
1-2 lingurițe miere
Se pune apa la fiert, se stoarce lămâia și se pune sucul într-o cană adăugând apa puțin răcită sau ceai de nalbă ori măceșe, apoi se adaugă mierea și obținem un ceai „plin” de vitamină C.
Am găsit o rețetă folosită încă din antichitate recomandată în afecțiunile căilor respiratorii:
10 g unguraș/ voronic
30 g fenicul
15 g echinaceea
Vin alb
Se amestecă plantele și se fierb 3 linguri într-un litru de vin alb timp de 4-5 minute. Se bea de-a lungul zilei îndulcit cu miere.
Ceaiul de coada-șoricelului și mentă este un remediu vechi folosit în special în faza de început a bolii, de asemenea, stimulează și pofta de mâncare:
10 g coada-șoricelului
10 g mentă
10 g roinită
10 g flori de șoc
Se amestecă plantele. Se pune apa la fiert și se opărește amestecul unei lingure cu 250 ml apă. Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară, se îndulcește cu miere și se consumă cât este încă fierbinte.
Adesea răcelile sunt însoțite de febră, iar când temperatura corpului crește temporar, ea nu reprezintă un semnal de alarmă, ci un semn că organismul a început să lupte împotrivă „intrușilor”. Dacă totuși febră persistă mult timp și urcă peste 39 C, atunci e necesar să apelăm la sfatul medicului.
Secretul constă în a acționa cu mult timp înainte, să respectăm cu strictețe timpii de preparare și intervalele de administrare, în rest numai sănătate.
luni, 9 ianuarie 2017
Labels:
apa,
coada soricelului,
coaja portocala,
echinaceea,
flori de soc,
flori de tei,
gripa,
infuzie raceala,
macese,
medicina,
miere,
natura,
raceala,
roinita,
sanatate,
virus,
vitamina c,
zeama lamaie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu