Posted by / marți, 1 august 2017 / Niciun comentariu / , , , , , , , , , , , ,

Turism estival!

    De-a lungul timpului am încercat să mă adaptez turismului practicat în România și am încercat să găsesc scuze statului pentru neimplicare. Sub pretextul "sezonul estival ține puțin la noi" nu s-a făcut mai nimic la nivel de confort și siguranță. Nu mai pot accepta că lucrurile sunt lăsate în voia sortii și că tot ceea ce se întâmplă astăzi pe litoral se întâmplă doar pentru profitul particularilor și pentru șpaga celor care dau autorizații de funcționare. Am mai povestit eu despre mizeria din Vama Veche dar am uitat să spun că ceea ce se întâmplă acolo se întâmplă pe tot litoralul mai puțin în zona de Nord Mamaia și Plaja Agigea de lângă Golful Pescarilor. Multa lume este nemulțumită, multe persoane reclamă situații trăite, s-au făcut extrem de multe reportaje despre proasta organizare, despre mizeria prezentă în spațiile de servire sau de cazare și nu s-a schimbat nimic, dar absolut nimic. Totul este cu fundul în sus și singurul lucru care este posibil să mai funcționeze și asta din cauza nostalgicilor este turismul balnear. Cei care practică acest timp de turism se gândesc doar la beneficiile nămolului sau al sulfului având în vederea că banii sunt achitați în mare parte de către casele de sănătate și de pensii. Degeaba s-au construit câteva complexe turistice cu multiple facilități dacă tot ce este în jur este vechi, murdar și nesigur.
    De când pleci spre litoral trebuie să accepți plata unei taxe de pod în condițiile în care nu ai o altă cale de acces spre litoral. Este stupid să plătești o astfel de taxă în țara ta, pe un drum național, în momentul în care nu există nicio alternativă gratis (singurele căi de acces spre litoral fiind cele doua poduri peste Dunăre și transferul cu bac-ul). Nu spun aici că suma este mare, consider că este doar absurd să pui o astfel de taxa într-un astfel de loc.
    


    Benzinăriile care deservesc autostrada au preturi mai mari ca aceleași benzinării aflate în orașe și asta numai pe timp de vară. Știu că nimeni nu poate reglementa clar situația asta dar este o porcărie să nu-ți respecți clienții și să speculezi faptul că este vară și că oamenii, vor nu vor, trebuie să-și umple rezervorul. Aici oricum greșesc cei care se opresc în benzinării pe autostradă știind că preturile sunt mult mai mari. Sunt efectiv cozi de mașini în benzinării și nu înțeleg cum acceptă acei oameni să plătescă în plus pentru același tip de combustibil. Încep să cred că se simt un pic mai smecheri dacă alimentează pe autostradă și-și pierd cel puțin o oră din viață așteptând la casa de marcat.
    Plajele sunt în mare parte private, acesta nu este un lucru rău, dar în zonele care țin de primăria Mangalia sau de Limanu, nu există wc-uri sau dacă ele există, sunt groaznic de insalubre. Când am discutat și reclamat o astfel de situație întâlnită pe plaja dintre Saturn și Venus am aflat că patronii nu găsesc oameni care să se ocupe cu așa ceva. Oricum, și dacă aveau oameni care să se ocupe de toalete, aceștia se ocupau numai cu încasarea taxei și în rest cu jocul de table. La fel de normal este și existența unor dușuri pe plaja dar cred că este deja prea mult pentru acești concesionari de plajă. Prețul plătit pentru o zi pe plaja este mai mare decât firescul, pentru că neavând condiții nu-și merită prețul. Prețul șezlongului variază între 20 și 30 de lei pe zi, fără posibiltatea de a sta doar o jumătate de zi sau o perioadă din zi. Pe o astfel de plajă nu ai nici măcar un dus, o cabină în care să te poți schimba de haine sau o toaletă curată. Pentru astfel de lipsuri stau și mă gândesc cum și-au dobândit autorizația de funcționare și cum acceptă părinții care se află cu copiii acolo să-i pună să-și facă nevoile în mare sau să-i ducă printre mașinile aflate în parcare. Ca să nu fiu rea la o prima vedere plaja este frumos organizată dar totul este bine până vrei să-ți satisfaci niște nevoi fiziologice .... că atunci este de rău.
    Pentru prima oară am fost obligată să plătesc parcarea în fața unei astfel de plaje.


    Taxa este încasată tot de o firma privată care a concesionat terenul primăriei...plaja se concesionează de la Apele române iar bucata rămasa până în drum se concesionează de la primărie. Pe aceea porțiune nu există nimic, nu exista o toaletă, nu exista o chiuvetă, nu exista nimic trasat sau delimitat, un coș de gunoi, să văd și eu o investiție care să-și merite banii... absolut nimic, totuși există o firma care încasează niște bani doar pe praf...și ca să fie treaba treabă, nici măcar nu asigură paza autoturismelor. Prețul fiind de 10 lei pe zi fără posibilitatea de a sta doar o ora sau un timp limitat.
    Microbuzele care fac legătura între stațiuni sunt și ele un pericol, pasagerii care sunt îngrămădiți în ele depășesc de fiecare dată capacitatea maximă iar dacă cineva vociferează este poftit să coboare. Aşa că toată lumea tace. Din acest motiv minorii care îi văd acum pe părinții sau bunicii lor că acceptă orice fără a riposta vor proceda în același fel când se vor afla la maturitate într-o situație asemănătoare.
    Jocurile pentru copii din mini parcurile de distracții au fost achiziționate pe timpul bunicii și transmise peste generații. Acestea sunt vechi, nu au elemente de siguranță și dacă vrei să iți asiguri copilul cel care se ocupa cu funcționarea lor te ia și în râs "hai domn'e, că nu are ce să pățească". Că sunt vechi se vede dar nu mă așteptam ca timpul să fie mai scurt ca în realitate, într-un astfel de loc am aflat că cele 3 minute se dovedesc a fi 2 sau chiar un minut.
    Situația care pe mine personal mă enervează cel mai rău este accesul interzis al animalelor de companie în zona de plajă sau în mare. Persoanele care au câini nu-și pot petrece concediul împreună cu aceștia. Animalele de companie efectiv nu sunt acceptate nici de cei care au concesionat locul și nici de clienți. La acest capitol sunt supărată și pe clienți, pentru că aceștia ar trebui să facă scandal pentru calitatea proastă a serviciilor nu pentru că un copil a vrut să-și ia tovarășul de viată cu el pe plajă, pentru a se bucura de soare și de apă împreună.
     De trei ani prefer să mănânc și să fac plaja la Golful pescarilor. Acolo pot să merg cu toți membrii familiei mele, toaletele sunt curate, mâncarea este proaspătă, cățeii sunt acceptați, stăpânii câinilor sunt responsabili și nu le permit acestora să-și facă nevoile pe plaja sau în apa, locul de joaca pentru copii este cât de cât sigur iar lumea din jur este veselă și prietenoasă.
    În toate țările prin care am călătorit statul a legiferat turismul ținând cont de preferințele turiștilor... dar la noi așa ceva nu există, statul nu legiferează în funcție de preferințe. Statul nu se implică. Acesta dă autorizații de funcționare contra șpagă și fără să verifice dacă locurile publice au un minim de dotări funcționale sau poate... turistul român în România anului 2017 se mulțumește cu atât de puțin!!!

Distribuie:
Tags : , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]