Posted by / marți, 25 iulie 2017 / Niciun comentariu / , , , , , , , , , , , , , ,

Stralucire in bucatarie!

       Există multe lucruri într-o cămară sau bucătărie obișnuită, care la o privire mai atentă, ne pot ajuta de minune pentru efectuarea curățeniei lunare din baie și din bucătărie. Cele mai însemnate și mai des întrebuințate produse aflate de cele mai multe ori la noi în casă sunt: oțetul, sarea și zeama de lămâie. Fapt cunoscut și de marii producători de detergenți care oferă multe produse sub sloganul “prospețime cu lămâie” cu niște prețuri destul de ridicate. Efortul depus la curățenie se poate diminua dacă se urmează câteva reguli de bază în amenajarea practică a băii și a bucătăriei: mobila și pereții trebuie să fie lavabile până la o anumită înălțime, mobilierul din lemn cu ornamente sculptate nu este recomandat în bucătărie, geamul trebuie să fie cât se poate de aproape de aragaz iar hota trebuie să fie puternică. Tacâmurile și vesela este bine să stea în dulapuri obligatoriu cu uși închise, deoarece, de fiecare dată când prăjiți sau fierbeți ceva, se vor acoperi cu un strat fin de grăsime, cu excepția cazului în care aveți o bucătărie mare dar și o hotă puternică. Suprafețele de lucru trebuie să fie cât se poate de netede pentru a putea fi spălate şi șterse rapid. În baie este bine să păstrați lucrurile în dulapuri, astfel există pericolul să capete pete de igrasie sau un miros greu din cauza umezelii.
  În multe case bucătăria este de cele mai multe ori sufletul casei. Şi ce poate fi mai plăcut decât să iei masa acasă, cu toți membrii familiei în jurul mesei. Reversul medaliei ar fi doar faptul că bucătăria trebuie curățată mai des, pentru că în locul în care se umblă cu alimente se cere o atenție deosebita. Pentru o curățenie de bază ajung de regula apa, săpunul și oțetul, însă pentru “cazurile mai dificile” este nevoie să apelați la sfaturile bune ale bunicii mele.
1. Praf de curățat extrafin  -  acest praf de curățat se recomandă pentru suprafețele delicate. Termenul de valabilitate din momentul preparării este de 8 luni.
  1. 50 g fulgi de săpun
  2. 150 g cretă flotată
  3. 80 g sodă
  4. 5 picături ulei de măsline
Se macină fulgii de săpun și se amestecă cu creta flotată și cu soda. La sfârșit se adaugă uleiul. Se toarnă amestecul într-un borcan cu capac filetat și se amestecă energic preț de câteva minute.

2. Soluție pentru curățat cuptorul  -  vă puteți păstra cuptorul curat dacă după fiecare întrebuințare se spală cu apă și săpun înainte să se răcească. În cazul în care se întâmplă mici “accidente culinare”, acestea se pot rezolva în felul următor:
  1. o lingură parafină
  2. 2-3 linguri sare
  3. Apă
  4. Sodă de rufe
Se amestecă parafina cu sarea. Se freacă murdăria cu putere, până când s-a curaţat. Apoi se amestecă soda de rufe cu apă și se spală bine cuptorul.

3. Veselă curată -  Chiar dacă avem o mașină de spălat vase, tot mai există anumite piese de veselă care trebuie spălate de mână fie că sunt prea murdare, fie că sunt prea sensibile. Mirosul de peşte, ceapă sau altele iese dacă se adaugă la soluţia de spălat zeama de la o jumătate de lămâie sau ulei de rozmarin.O soluție pentru cei care nu au mașină de spălat vase:
  1. 80 g săpun moale de potasiu
  2. 80 ml apă distilată
  3. 40 ml Tween 80
  4. ½ lămâie
Amestecam apa, săpunul și Tween până obţinem o pastă omogenă. Adaugăm cca 1 lingură din compoziția obținută în apa de spălat împreună cu zeama de la o jumatate de lămâie sau câteva picături de ulei de rozmarin.

4. Solutie pentru inox  -  Inoxul este un material ușor de întreținut, igienic și durabil. Din păcate obiectele din inox capătă ușor pete și zgârieturi. Cu soluțiile bunicii se pot îndepărta petele iar micile zgârieturi se pot lustrui.
  1. 1 lingură de săpun moale de potasiu
  2. 1 lingură cretă flotată
Amestecăm săpunul cu creta flotată până se obține o pastă omogenă. Aplicăm puțină pastă pe o cârpă de bumbac şi frecăm inoxul umezit în prealabil iar apoi lustruim.

5. Zonă fără rugină  -  Ruginirea vaselor din fonta se poate preveni dacă după fiecare spălare ungem vasul cu ulei. Dacă totuși s-au format pete de rugină putem prepara următoarea soluție pentru a rezolva această situaţie.
  1. 1 lingură sare de lămâie
  2. 500 ml apă
Dizolvam sarea de lămâie în apa apoi frecam petele bine cu o perie înmuiată în soluție până când rugina dispare în totalitate.

6. Îngrijire specială pentru Teflon  -  Praful de curățat sau alți detergenți agresivi sunt prea duri pentru tigăile dotate cu un strat de teflon, pentru că s-ar putea distruge suprafața, așa că vom apela la o metoda alternativă pe bază de praf de copt.
  1. 125 ml apă
  2. 2 linguri de praf de copt
Turnam apa și praful de copt în tigaie apoi dăm amestecul în clocot şi la final clătim tigaia sau vasul  bine cu apă proaspătă.

7.Fără depuneri de calcar în filtrele de cafea sau fierbătoare  -  Ori de câte ori încălzim apă, rămâne câte un pic de calcar în urmă. Cu timpul se formează un strat de calcar care poate împiedica o bună funcționare a aparatelor casnice.
  1. 3 linguri sare de lămâie
  2. ½ l oţet de mere
Dizolvăm sarea de lămâie în oțet. Se toarnă soluția nediluată în aparat și se pune aparatul în funcțiune, apoi clătim bine cu apă curată.

Sper ca aceste sfaturi practice să va facă ziua dedicată curățeniei mai ușoară!
Distribuie:
Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole recente

[3][recent][recent][Articole recente]

Cele mai vizualizate articole

Facebook

De citit

[4][promovate][featured]